Βέροια

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας είναι χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βέρμιου. Στα νοτιοανατολικά υψώνονται τα Πιέρια όρη, από τα οποία πηγάζουν τα νερά του Αλιάκμονα, που χωρίζονται σε πολλούς παραποτάμους. Ένας από αυτούς είναι και ο Τριπόταμος, ο οποίος και διασχίζει την πόλη της Βέροιας. Η Βέροια είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Από τη μία μεριά, ο επισκέπτης αντικρίζει μια σύγχρονη βιομηχανική πόλη και, από την άλλη, γοητεύεται από τα ελάχιστα, είναι αλήθεια, εναπομείναντα παλιά αρχοντικά που κάποτε τη χαρακτήριζαν. Τα αξιοθέατα της πόλης συνοψίζονται στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που την κατακλύζουν, στα παλιά αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα που εντοπίζονται στις συνοικίες της Κυριώτισσας και Μπαρμπούτας και στο αρχαιολογικό της μουσείο που φιλοξενεί ευρήματα από τις γύρω περιοχές.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ 

Η Βέροια απέχει 510 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 73 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Στη Βέροια μπορεί να φτάσει κανείς κυρίως οδικώς, μέσω ΚΤΕΛ. Μέσω ΟΣΕ η σύνδεση δεν γίνεται απευθείας. Οι επιβάτες θα πρέπει να μετεπιβιβαστούν στα τρένα που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη στο χωριό Πλατύ.

 

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ 

Μπαίνοντας στην πόλη, ο επισκέπτης μπορεί να δει τα λείψανα των αρχαίων τειχών της πόλης, τα οποία, στην ουσία, αποτυπώνουν την ιστορία και τη διαχρονικότητά της, καθώς διασώζουν τμήματα από όλες τις ιστορικές περιόδους.

Κοντά στην είσοδο της πόλης, βρίσκεται μία από τις δύο κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας του νομού Ημαθίας, η πλατεία Ρακτιβάν ή, αλλιώς, πλατεία Ωρολογίου. Είναι η πιο χαρακτηριστική πλατεία της πόλης, την οποία ξεχωρίζει κανείς από το διώροφο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου. Η πλατεία οφείλει το όνομά της στον πύργο με το ρολόι που φιλοξενούσε, ο οποίος δεν σώζεται σήμερα, καθώς και στον κορυφαίο Βεροιώτη νομομαθή και πολιτικό, Κωνσταντίνο Δ. Ρακτιβάν, πρώτο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προτομή του οποίου φρουρεί την είσοδο του Δικαστηρίου. Κοντά στην πλατεία, βρίσκεται και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, κήρυξε το Χριστιανισμό. Πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο, βρίσκεται ο εντυπωσιακός πύργος του 3ουαιώνα μ.Χ. από την οχύρωση της πόλης και, λίγο βορειότερα, ακολουθώντας το μονοπάτι «της βασίλισσας Βεργίνας», φτάνει κανείς στη συνοικία της Μπαρμπούτας.

Η συνοικία της Μπαρμπούτας είναι η εβραϊκή συνοικία που αναπτύσσεται δίπλα στον Τριπόταμο, βόρεια της εισόδου της πόλης. Στη συνοικία αυτή, ο ξένος θα γοητευθεί από ταπαλιά αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα, όπως, π.χ., τα αρχοντικά Μπέκα και Μπόζογλου, ενώ θα απολαύσει και έναν ωραίο περίπατο στην πλακόστρωτη οδό Ολγάνου, στην άκρη της οποίας στέκεται εβραϊκή συναγωγή. Για τους πιο ρομαντικούς, ο πεζόδρομος «Εβραίων Μαρτύρων», στις όχθες του Τριπόταμου, χαρίζει στιγμές χαλάρωσης και γαλήνης.

Βόρεια της συνοικίας της Μπαρμπούτας, βρίσκεται η συνοικία της Παναγίας Δεξιάς. Στην είσοδο της συνοικίας σώζεται ο πλάτανος στον οποίο οι Τούρκοι κρέμασαν τον εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Βέροιας, Άγιο Αρσένιο, γεγονός που μνημονεύεται με σχετική επιγραφή.

Στο κέντρο της Βέροιας, βρίσκεται η γραφική συνοικία της Κυριώτισσας. Εδώ ο επισκέπτης θα δει το αρχοντικό Σαράφογλου, το οποίο λειτουργεί, πλέον, ως Λαογραφικό Μουσείο, και το αρχοντικό Βλαχογιάννη, ίσως το πιο εντυπωσιακό δείγμα βεροιώτικης αρχιτεκτονικής.

Η Αγορά της Βέροιας, η οποία βρίσκεται μεταξύ δύο συνοικιών, της Παναγίας Δεξιάς και της Κυριώτισσας, περιλαμβάνει τη Δημοτική Αγορά και πλήθος άλλων μικρών καταστημάτων και καφέ και προσφέρεται για έναν περίπατο που συνδυάζει τα ψώνια με τη χαλάρωση.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να φύγει κανείς από τη Βέροια χωρίς να θαυμάσει μερικές από τιςεκκλησίες της πόλης. Από τους συνολικά 48 ναούς (κάποτε ήταν 72), αξίζει να επισκεφτείτε το ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος (ή, αλλιώς, εκκλησία του Χριστού) και το ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Και οι δύο εκκλησίες φημίζονται για τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες τους, που αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα παλαιολόγειας ζωγραφικής.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

Από τις τοπικές εκδηλώσεις ξεχωρίζουν το πανηγύρι του Πολιούχου της πόλης, Αγίου Αντωνίου, με την περιφορά της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου, καθώς και τα«Ημαθιώτικα», τα οποία λαμβάνουν χώρα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο και χαρακτηρίζονται από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

ΜΟΥΣΕΙΑ 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Διεύθυνση: Λεωφ. Ανοίξεως 47, Τ.Κ. 59 100, Βέροια

Τηλέφωνο: +30 23310 24972

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας άρχισε να χτίζεται το 1960 και λειτούργησε, τελικά, το 1965. Στους χώρους του φιλοξενεί ευρήματα από αρχαιολογικούς χώρους του νομού Ημαθίας, που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Επίσης, στον κήπο του μουσείου υπάρχει μεγάλος αριθμός επιτύμβιων και τιμητικών βωμών, καθώς και επιγραφές διαφόρων τύπων. Σημαντικότερο έκθεμα είναι η επιγραφή με το «Γυμνασιαρχικό Νόμο» της Βέροιας (κείμενο της λειτουργίας του Γυμνασίου της αρχαίας πόλης της Βέροιας).

Το κτήριο του μουσείου είναι ισόγειο και περιλαμβάνει τρεις αίθουσες εκθεμάτων. Στην πρώτη εκτίθενται ευρήματα από ταφικά σύνολα των ελληνιστικών χρόνων (αγγεία, όπλα, κοσμήματα) και μία μακέτα θαλαμωτού τάφου της Βέροιας. Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει γλυπτά, επιγραφές, αγγεία και ειδώλια των ελληνιστικών χρόνων, ενώ η τρίτη γλυπτά έργα, πορτραίτα, ειδώλια και κοσμήματα της ρωμαϊκής περιόδου.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Διεύθυνση: Οδός Θωμαΐδος 26, Τ.Κ. 59 100, Βέροια

Τηλέφωνο: +30 23310 25847

Το κτήριο που φιλοξενεί το Βυζαντινό Μουσείο Βεροίας ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η κατασκευή του άρχισε το 1908 και ολοκληρώθηκε το 1911 από το Στέργιο Μάρκου. Στην ουσία, πρόκειται για αλευρόμυλο που λειτουργούσε με κυλίνδρους.

Αποτελείται από τρεις ορόφους, ο καθένας από τους οποίους φιλοξενεί μία αυτοτελή ενότητα της μόνιμης έκθεσης. Το υλικό της μόνιμης έκθεσης περιλαμβάνει μέρος της πλούσιας συλλογής φορητών εικόνων, τοιχογραφίες από ναούς και κοσμικά κτήρια, ψηφιδωτά δάπεδα, χειρόγραφα και παλαίτυπα, έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας, νομίσματα και ξυλόγλυπτα, ταφικά ευρήματα, αρχιτεκτονικά γλυπτά και μαρμάρινες επιγραφές. Ειδικότερα, το μουσείο παρουσιάζει τα κύρια στοιχεία του βυζαντινού πολιτισμού μέσα από το παράδειγμα της Βέροιας.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Διεύθυνση: Οδός Ιεραρχών, Τ.Κ. 59 100, Βέροια

Το Λαογραφικό Μουσείο Βέροιας φιλοξενείται στο αρχοντικό Σαράφογλου, που βρίσκεται στη συνοικία της Κυριώτισσας. Η αρχική κατασκευή του κτηρίου ανήκει στο 18ο αιώνα, ενώ τη σημερινή μορφή του πήρε το 19ο αιώνα. Η κύρια είσοδος οδηγεί σε μια μεγάλη σκεπαστή αυλή, βοτσαλοστρωμένη με γεωμετρικά μοτίβα. Ο ισόγειος χώρος του μουσείου είναι εντυπωσιακός, καθώς είναι κατά μεγάλο μέρος ημιυπαίθριος, με πολλά ξύλινα υποστυλώματα. Στον όροφο αναπτύσσονται οι οντάδες, γύρω από μια ευρύτατη σάλα, στην οποία ανοίγονται τα δωμάτια του αρχοντικού.

Κυλλήνη - Λουτρά Κυλλήνης

Το παραλιακό χωριό της Κυλλήνης αποτελεί πολυσύχναστο λιμάνι, με αξιόλογη τουριστική κίνηση, που συνδέει το νομό Ηλείας με την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο. Κατά τη φραγκοκρατία, στην περιοχή υπήρχε η σημαντική καστροπολιτεία της Γλαρέντζας, ερείπια της οποίας έχουν έρθει στο φως από την αρχαιολογική [...]

Επίδαυρος

Από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπου έγινε η πρώτη Εθνοσυνέλευση του απελευθερωμένου ελληνικού κράτους και συντάχθηκε το πρώτο Σύνταγμα. Σε απόσταση 10 μόλις χλμ. βρίσκεται ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους, αυτός τουθεάτρου της Επιδαύρου και του Ασκληπιείου. [...]

Εξάμπελα

Η Εξάμπελα δεσπόζει 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Απολλωνίας. Χαρακτηριστικό του αγροτικού αυτού οικισμού είναι οι ανεμόμυλοι, που πολλοί από αυτούς διατηρούνται και ως κατοικίες. Τα στενά καλντερίμια και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Από τα αξιοθέατα ξεχωρίζουν [...]

Παροικιά

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η Παροικιά, το λιμάνι και η πρωτεύουσα της Πάρου, συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της τουριστικής κίνησης. Ιδιαιτερότητα της Παροικιάς είναι

Καλάβρυτα

Τα γραφικά Καλάβρυτα, 75 χλμ. περίπου από την Πάτρα, είναι κτισμένα στην πλαγιά του Χελμού και αποτελούν το σημαντικότερο χειμερινό προορισμό ολόκληρης της Πελοποννήσου. Το υπέροχο φυσικό τοπίο, η ιστορική αξία της περιοχής, η οποία αντικατοπτρίζεται στα σπουδαία μνημεία του αγώνα του 1821 και [...]

Βυζίτσα

Η πανέμορφη Βυζίτσα βρίσκεται 30, περίπου, χλμ. νοτιοανατολικά του Βόλου και σε υψόμετρο 450 μέτρων. Το κύριο χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα πολλά επιβλητικά παλαιά αρχοντικά που δεσπόζουν στα πλακόστρωτα δρομάκια του οικισμού. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που [...]